Sončna elektrarna omogoča vašo lastno brezplačno elektriko in je ena najboljših investicij, ki se res splača. Zato jo podpira tudi država, da ohranja ekologijo, ravnovesje v naravi in da se izkoriščajo le naravni energijski viri, ki so obnovljivi. Sonce je večno in ga ne bo nikoli zmanjkalo. Lahko bi osvetljevalo vsa mesta vse dni in noči. Zato je sončna elektrarna podprta z nepovratno subvencijo s strani države, Eko sklada in občine. Včasih pa tudi ugodne kredite razpisujejo izvajalci, ki vam lahko naredijo načrt, dokumentacijo ter postavijo sončno elektrarno na ključ. Tako se vam bo investicija povrnila v roku treh do petih let, odvisno od velikosti elektrarne.

sončna elektrarna

Sončna elektrarna je tako velika, kot imate vizijo, kako jo boste uporabili. Če jo boste rabili za lastne potrebe, potem se ugotovi, kakšna je vaša sedanja poraba elektrike ter se namesti tako veliko sončno elektrarno. V primeru, da bi radi elektriko prodajali in služili, potem pa boste morali imeti večjo elektrarno. Tako se splača postaviti na mestu z  veliko sonca in malo megle ter daljšimi dnevi.

Da bi to kar najbolje izkoristili, mora biti sončna elektrarna kakovostna s kakovostnimi sončnimi celicami, ki zdržijo do 40 let. Take celice majo tudi garancijo do 25 let, kar je lepa doba. Imajo tudi višji izkoristek, kot vse ostale in sicer v naravi do 18 %, kar je največ, kar sedanja tehnologija omogoča. Morda bo v prihodnosti obstajala taka sončna elektrarna, ki bo izkoristila veliko več sončne energije, ki sedaj gre v nič in bo lažje konkurirala jedrski elektrarni ter elektrarnam na premog, ki so najcenejše in seveda hidroelektrarnam, ki so so tudi način trajnostnega izkoriščanja vode. Edino, kar je pri njih res moteče je to, da v celoti spremenijo videz in ekosisteme okolja, v katere obratujejo, kar za planet ni dobro.

Pozanimajte se tudi za pogoje, kako bi služili z elektriko, saj je eden od pogojev, da se priklopite v javni sistem. Če to ni mogoče, svojih sanj ne boste mogli uresničiti in niti dobiti subvencije.