Pri izbiri izvajalca fasad moramo biti zelo pazljivi, saj nas nepravilno izvedena fasada lahko stane veliko. Kvalitetno izoliranje fasade je pomembno zaradi različnih razlogov.

Ogrevanje je eden največjih stroškov vsakega gospodinjstva, zato je pomembna kvalitetna izolacija fasade. Kvaliteta fasade pa ne vpliva le na položnico za ogrevanje, temveč tudi poskrbi za kvalitetno bivanje v vašem domu. Poleti poskrbi, da v hiši ni pretoplo, pozimi pa, da ne bo prišlo do izgube toplote.

 

fasade

 

Za izolacijo fasade je na voljo več materialov. Stiropor, grafitni stiropor, steklena volna, tervol in kamena volna. Najbolj prodajana sta stiropor in kamena volna. Za kameno volno se odloča vse več ljudi saj je izdelana iz kamnine vulkanskega izvora in zato stavba bolje diha. Volna pa je tudi negorljiva.

Stare fasade so včasih poškodovane, imajo vrsto toplotnih mostov in stene znotraj zgradbe so velikokrat plesnive. EKO sklad omogoča pridobitev subvencije za obnovo vseh starejših fasad.

Zaključni sloj skrbi za zaščito celotnega fasadnega sistema, fasado ščiti pred vplivi okolja. Njegova naloga pa je tudi vizualna privlačnost vašega doma. Zaključni sloji se razlikujejo po prožnosti, sestavi, trpežnosti, načinu nanosa in seveda po barvnih odtenkih. Poznamo več vrst zaključnih slojev, kot so: akrilni, silikatni, silikonski in mineralni. V Slovenji pa prevladuje akrilni, ki zagotavlja trdnost in vodoodbojnost.

Zdaj ko smo povedali zakaj je kvalitetna fasada zelo pomembna in iz česa je fasada izdelana, bomo povedali na kaj moramo biti pazljivi pri izbiri izvajalca.

Velik problem predstavljajo balkoni, saj se pri sanacijah slabo ali pa sploh ne izolirajo. Takšni balkoni povzročijo kondenziranje zračne vlage v predelih odvoda toplote, kar pripelje do nastanka zidne plesni. Pozorni pa moramo biti tudi na fasadni pozidek oz. “cokel”. Cokel je prehod med zasutim delom stavbe in fasade, zato mora biti toplotno izoliran z materialom, ki ne vpija vode.