Smrekovi peleti so način ogrevanja, ki je ekološko najbolj sprejemljiv, saj oddaja samo toliko CO2, kot ga drevesa prejmejo med svojo rastjo, kar pomeni, da ne onesnažujejo ozračja. So tudi eden cenejših virov ogrevanja sploh, če boste postavili še sistem z zalogovnikom. Smrekovi peleti vam bodo v teh jesenskih deževnih in zimskih mrzlih dneh prinesli v dom in pisarno obilo topline, ki jo potrebujemo tudi zato, da se znebimo virusov v ozračju in ostanemo na varnem pred okužbami.

Poznamo nekaj različnih načinov ogrevanja. Med najbolj draga ogrevanja gotovo spadajo ogrevanje na olje, tudi ogrevanje z elektriko ni poceni, premog je zelo neekološki in drag, med tem ko je ogrevanje na drva ter pelete veliko cenejše ter okolju bolj sprejemljivo, kot uporaba naftnih derivatov ali poraba sistemske elektrike. Smrekovi peleti tukaj igrajo pomembno vlogo, še posebej velja za varovanje okolja, kajti peleti so narejeni iz odpadnega smrekovega lesa, zato zaradi njih ne sekajo dodatno dreves. Če pa bi jih, jih tudi pogozdijo, ter tako obnovijo gozdove, da ostanejo nedotaknjeni.

Pazljivi pa morate biti tudi pri izbiri smrekovih peletov, kajti niso vsi najboljše kakovosti. Premim smrekovi peleti so najboljša možna izbira zato, ker so narejeni iz 100 % čistega smrekovega lesa, brez da bi kaj primešali zraven, razne dodatke, odpadke ali drug les in celo lubje, kar pri peletih slabše kakovosti pomeni, da ne oddajajo toliko toplote, niso dovolj kalorični in vaša peč ne bo dovolj topla ter posledično tudi radiatorji.

Smrekovi peleti morajo torej biti kakovostni, brez primesi, da gorijo res dobro in oddajajo kalorično toploto. Poleg tega morajo biti peleti dovolj dobro posušeni, kar pomeni, da nekateri proizvajalci peletov ne upoštevajo, da je potrebno peletom odvzeti dovolj vode, da dobro gorijo. Če imajo peleti previsoko vsebnost vode, ne bodo goreli ampak se smodili v peči, kar spet pomeni, da ne bodo oddajali dovolj toplote.