Smrekovi peleti so najbolj primeren način ogrevanja, ker so od vseh sredstev, ki so namenjena kurjenju v pečeh, smrekovi peleti najbolj ekološki, kar pomeni, da izpuščajo najmanj CO2 v ozračje, saj je smrekov les takšen, da pri kurjenju oddaja samo toliko CO2, kolikor ga je sprejel skozi fotosintezo, medtem, ko druga sredstva ogrevanja izpuščajo v ozračje bistveno več plinov. Zato so najbolj ekološki in okolju prijazni, poleg tega pa so če cenejši kot druga sredstva za kurjavo peči.

smrekovi peleti

Smrekovi peleti so okolju prijazni tudi zato, ker so narejeni izključno iz ostankov smrekovega lesa, največkrat iz žagovine, kar pomeni, da se zaradi njih drevesa ne sekajo. Namesto, da bi se žagovina zavrgla, iz njih naredijo smrekove pelete, ki ogrevajo poči vso dolgo mrzlo zimo.

Ni pa vseeno, pri katerem proizvajalcu jih kupite, kajti ne naredijo jih vsi enako. Premium smrekove pelete izdelujejo samo iz lesa, nikoli jim ne dodajajo drugih snovi ali lubja, kajti takrat postanejo peleti zelo nekakovostni in ne gorijo dobro ter ne dosegajo zaželene temperature za ogrevanje stanovanja. To pomeni, da ste lahko kakšno zimo tudi pri mrzli peči. Nekateri proizvajalci tudi ne upoštevajo, da je potrebno pelete res dobro posušiti, da oddajajo visoke temperature in dobro grejejo.

Smrekovi peleti premium so zares visoko kakovostni peleti, ki gorijo res dobro in oddajajo visoke temperature, da se peč in stanovanje res dobro ogrejeta. Smrekovi peleti premium so zato poceni, zelo učinkoviti in jih je smiselno nabaviti že zdaj pred zimo, da imate dovolj zaloge v primeru, da pade večja količina snega. Če pa nimate veliko prostora lahko dobite tudi manjša pakiranja na primer po 15 kg peletov, ki jih boste lahko z lahkoto spravili kamorkoli imate prostor.

Pelete morate dobro izbrati in ko ugotovite, kateri so res kvalitetni, je najbolje kupovati pri tistem proizvajalcu, pa čeprav so taki peleti nekoliko dražji.