Vizitke ali poslovne kartice je manjša kartica iz papirja, navadno tudi plastificirana, ki mora biti estetsko ter vizualno privlačno gradivo. Tako ljudem po hitrem postopku delite vaš stik in sporočite, kdo ste, na primer za vaše podjetje ali razne druge storitve.

Zelo pomembno je, da si za vaše vizitke vzamete dovolj časa in se z izdelavo potrudite, saj bo to predstavljalo vaše storitve vašim strankam ali bodočim sodelavcem. Če ustvarjate informativno vizitko, mora ta vsebovati ime, logotip, spletno stran, podatke o vaših storitvah, vaše kontakte in morebitna socialna omrežja. Vaše vizitke bi morale biti ustvarjene v 24 urah, če pa potrebujete večjo količino vizitk, je priporočen offset tisk.

vizitke

Pri izdelavi lahko izbirate med različnimi dejavniki, da ustvarite lepo vizitko, ki vas bo predstavljala. Tej dejavniki so na primer oblika, barva ozadja, robove, kontraste, teksturo ter material in  slike ali različni dodatki.

Običajna oblika vizitke je pravokotnik s karticami, čeprav so sedaj ustvarjene že z različnimi materiali, kot so les, kovina, plastika in krpo. Navadno je vizitka sestavljena tako, da ima na sprednji strani napisane vse pomembne podatke o npr. podjetju, zadaj pa je prazna. Pametna navada pa je, če kartica potuje z različne države, da je na zadnji strani prevedena v drugi jezik oziroma jezik države, katero vizitka obiskuje.

Vizitke si z osebo izmenjate na začetku pogovora, na primer ob predstavitvi, ali pa na koncu pogovora za ohranjanje stika. Ob prejemu kartice je pomembno, da preden jo odložimo, pogledamo ter po možnosti pokomentiramo napisano.

Vizitke so nastale v Angliji kot trgovske izkaznice, ki so jih uporabljali za oglaševanje in zemljevide.  Z vizitko, naj bi pospešili prodajo in vzbudili zaupanje.

Za dobro izdelano vizitko, morate upoštevati, da vizitka ni preobložena s podatki,  jasno mora biti s čim se podjetje ukvarja in za koga. Strankam mora biti razvidno, zakaj naj bi poklicali vaše podjetje, med pomembnejšim pa je tudi dobra kakovost in material.