Les in leseni izdelki ponovno pridobivajo na veljavi. Tudi vi razmišljate o obnovi doma. Kakšna okna namestiti? Odgovor ponuja https://www.gasper.si/lesena-okna-prima, kjer lahko med drugim najdete tudi lesena okna. Slednja so izjemno priljubljena izbira številnih uporabnikov. Kako jih negovati, da bodo zdržala čim dlje? Preverite skupaj z nami.

Zakaj so lesena okna odlična izbira?

Les je izolator. To je prednost, ki jih v zadnjih letih namenjamo vse več pozornosti – poleti zadrži toploto zunaj stanovanja, pozimi pa obratno (v stanovanju). Na ta način boste v vseh letnih časih privarčevali več, hkrati pa bodo lesena okna zagotovila estetski videz vašega doma, ki je skladen s prav vsakim okoljem. Hkrati so taka okna okolju prijazna rešitev, ki poudari vašo ljubezen do narave in okolja. Ustrezno negovan in redno vzdrževan les bo poskrbel, da vam bo služil dlje – je namreč bolj odporen na vse vremenske pogoje v okolju in se vremenskim spremembam tudi odlično prilagaja. Vse to pa v nakup, kljub nekoliko višjem finančnem vložku, prepriča številne, bolj in manj zahtevne, uporabnike.

Kako vzdrževati lesena okna?

Redna nega in vzdrževanje lesenih oken sta osnovi za njihovo dolgo življenjsko dobo. V prvi vrsti je ključno redno odstranjevanje prahu, ki sem ob različnih vremenskih pogojih nabira na oknih. Za to potrebujete mehko, suho krpo, delo pa opravljajte večkrat letno, najbolje vsaj enkrat ali dvakrat mesečno. Redno čiščenje naj vključuje uporabo blagih detergentov ter tople vode, na koncu pa ne pozabite tudi na suho brisanje, da odstranite morebitne viške vlage.

Medtem ko skrbite za redno odstranjevanje prahu, poskrbite še za reden vizualni pregled oken. Ta pregled naj obvezno vključuje detekcijo morebitnih razpok, odstranjevanje premaza ali morebitno prisotnost plesni oziroma gliv. Ob morebitni zaznavi težav, nemudoma ukrepajte ter preprečite njihovo širjenje. Morebitne razpoke zadelajte s primernimi preparati ter zgladite površino. Ne pozabite na uporabo prekrivnih lakov ter izdelkov za uničevanje morebitnih živih škodljivcev.