Kaminski vložki morajo biti dobro narejeni, da ne puščajo plinov v prostor. Hkrati pa mora kaminski vložek za sodoben izgled kamina biti prilagojen načrtu in željam naročnika. Nekateri so že standardno narejeni in se kamin lahko delno prilagodi vašim potrebam, če pa to ne gre, se kaminski vložki posebej izdelajo za vaše kamine tako, da so prave dimenzije in oblike za kasnejše obzidavanje. Nekateri imajo namreč še na primer okoli kamina klopi, ki se grejejo ali druge dodatke in so podobni starim krušnim pečem z modernim dizajnom.

kaminski vložki

Moderni kaminski vložki so narejeni drugače, kot smo jih bili vajeni do zdaj in sicer je to možno zato, ker so na trgu novi matirali, ki so ognjevarni, še posebej steklo. Tehnologija stekel je tako napredovala, da se lahko uporabi prav povsod, tudi za sodobne kamine.

Sodobni kaminski vložki so lahko narejeni povsem iz stekla, kar pomeni, da lahko kamin postavite na sredino prostora in se bo ogenj videl z vseh strani ter bo grel na vse strani, kot bi bili ob tabornem ognju sredi stanovanja. To je izjemno zanimiv način okrasitve stanovanja s tem, da se še ogreje hkrati.

Oblike so lahko različne, pravokotne, več-kotne in tudi okrogle. Enako velja za velikost kaminskega vložka. Za nekatere prostore mora biti večji kot za druge, ker je drugače ali preveč vroče ali premalo toplo. To vam bo znal povedati mojster glede na to, koliko prostorov boste s kaminom ogrevali in če boste ogrevali še sanitarno vodo zraven.

Kaminski vložki so lahko odprti tudi s treh strani, z dveh ali pa samo z ene spredaj, vse ostalo pa je vzidano v steno ali lepo obliko kaminske peči. Ostali zidani deli so akumulacijski in sprejemajmo toploto iz kamina ter jo potem, ko kamin ugasne, še en dan oddajajo v prostor kot nežno toploto. Zato je tudi zelo varčen.