Čistilne naprave so zelo pomemben del pri hišah. Omogočajo namreč, da se očistijo vse odpadne vode, ki jih proizvede gospodinjstvo. Najbolj poznane so biološke čistilne naprave, ki primerno očistijo vso odpadno vodo, da jo lahko potem spustite nazaj v naravo. Če čistilne naprave pri vaši hiši ni, je to zelo velika napaka. V mestih odpadne vode očiščujejo večje čistilne naprave in potem se očiščena voda spušča nazaj v naravo. Tega pa pri hišah, še posebej v vaseh ni, zato mora vsaka hiša poskrbeti, da se bo v naravo spustila le očiščena voda, ki ne bo predstavljala nevarnosti za čisto okolje.

biološke čistilne naprave

Čiščenje odpadnih voda

Biološke čistilne naprave imajo pomembno vlogo, ki močno vpliva na vašo okolico. V vsakem gospodinjstvu se dnevno proizvede več litrov odpadne vode. Sem se šteje vsa voda, ki gre v odtoke. Odpadno vodo tako proizvajate ko se tuširate, ko greste na stranišče in potegnete vodo, ko si umijete roke, pri ročnem pomivanju posode, pri pomivalnih in pralnih strojih… Dnevna poraba vode je lahko res velika. Če bi vso to odpadno vodo samo spustili nazaj v naravo bi lahko prišlo do onesnaženja podtalnice in ostale narave. Zaradi tega je potrebno vodo pred izpustom očistiti.

Za očiščenje odpadne vode poskrbijo biološke čistilne naprave. Te vodo očistijo v več stopnjah. Tako ste lahko res prepričani, da se bo v naravo vrnila samo očiščena voda. Biološke čistilne naprave najprej vodo očistijo mehansko. Tu se znebi maščob in olja, pa tudi kamnov. Nato pride na vrsto druga stopnja očiščevanja vode, ko se očistijo biološko razgradljive snovi. Na koncu gre še za kemično in fizično čiščenje, kjer biološke čistilne naprave popolnoma očistijo odpadne vode. Po tretji stopnji je voda popolno očiščena in je primerna, da se jo spusti nazaj v naravo. Z nakupom čistilnih naprav ne odlašajte, saj tako prispevate k čistejšemu okolju.