Zaščitne maske moramo z novimi državnimi predpisi nositi vsi zaradi povečane nevarnosti COVID19 virusa, ki se v hladnejših dneh šiti po vsej državi. Nekatere regije so že označene z rdečo in prehod med regijami ni dovoljen razen v izjemnih primerih, kot so obisk zdravnika, odhod v službo ali da se poskrbi za sorodnike. Zaščitne maske https://www.pentiv.si/izdelek/zascitne-maske-troslojne/ so zelo različne, od kirurških, ki so narejene iz tkanin do takih, ki so narejene iz blaga, platna, plastičnih stekel pred obrazom in podobno.

zaščitne maske

Katera je najbolj učinkovita zaščitna maska? Dejansko ni nobena 100 % učinkovita proti vsem virusom in bakterijam, večina mask zadrži približno 92 % virusov in bakterij, ki so v okolici. Najbolje je, da poleg maske ohranjamo razdaljo med ljudmi vsaj 1 meter, potem je zaščita bistveno boljša in smo veliko bolj varni. Vsekakor si moramo pogosto umivati tudi roke, kar močno pripomore k temu, da se ne okužimo in ostanemo zdravi.

Zaščitne maske lahko danes dobimo prav povsod, najbolj pogoste so kirurške troslojne, ki zadržijo do 92 % virusov in bakterij. So univerzalne velikosti in imajo zgoraj kovinsko paličico ovito s plastiko, zaradi katere se maska obrazu bolj prilega in bolje ščiti pred virusi. Te maske so za enkratno uporabo, kar pomeni, da jih po uporabi zavržemo v za to primerne koše za smeti, ko so namenjeni samo temu in jih ne odlagamo v klasične koše.

Zaščitne maske za večkratno uporabo so narejene iz blaga in platna in so pralne, kar pomeni, da jih moramo po uporabi oprati, hkrati pa moramo prati roke in se ne smemo dotikati maske, ko smo zunaj, da ne okužimo maske ter tako prenesemo viruse ter bakterije na nas.

Zaščitne maske so lahko tudi take s filtri, ki ščitijo celo pred plini in nevarnimi snovmi, te pa zagotovo ščitijo pred virusi in bakterijami. Nekateri nosijo maske, ki so kot stekla pred obrazom, ki pa so manj učinkovite.