Okna potrebuje vsaka stavba, da ne porabi preveč energije z umetnim osvetljevanjem, ampak da vanjo prodre naravna sončna svetloba in naredi prostor bolj prijeten, suh in zaradi tega tudi ni plesni. O oknih preberite več je tej povezavi. Okna ni vseeno, kakšna so, kako so narejena, iz katerega materiala in kako tesnijo ter izolirajo. Zato je potrebne kar dober razmislek.

okna

Najprej je dobro vedeti, kako velika okna potrebujete in koliko kril bodo imela. Lahko so cela ali pa imajo več kril. Potem razmislimo, kako je najbolje za prostor, da se odpirajo, saj vedno potrebujemo zračenje ali pa celo kaj vnesemo v prostor skozi okno, včasih ga še preplezamo.

Material je zelo pomemben odločevalni element, ki ga moramo izbrati pri oknih. Okna naj bodo trajna in kakovostna, zato je najbolje izbrati plastična, saj so zelo trdna in odlično tesnijo. V primerjavi z lesenimi, se ne zvijajo glede na vremenske pogoje in letne čase, ker ne vpijajo vlage. Zato tudi ne naredijo prostora vlažnega.

PVC okna niso samo vodoodporna ampak tudi dobro tesnijo toploto, da ne uhaja ven iz prostora, s tem pa privarčujete na energiji in ogrevanju. Izberete lahko med dvoslojnimi šipami ali troslojnimi, slednje precej bolje tesnijo in izolirajo ter se najbolj priporočajo.

Še eno veliko prednost ponujajo plastična okna, to pa je cenovna ugodnosti in dostopnost. Poleg tega boste izbirali še med različnimi modeli in barvnimi odtenki, ki se bodo skladali z vašimi prostori in pročeljem celotne stavbe.

Če pa želite bolj naraven material in še trdnejši, pa se lahko odločite tudi za aluminijasta okna. K vsem pa lahko dodate še karnise, razna senčila in zavese, da jih poudarite in naredite še lepše. Senčila pa bodo ob sončnih dneh ublažila toploto ter zadržala preveliko sevanje svetlobe v prostore in vas hkrati zaščitila pred neželenimi pogledi. Ne pozabite še na okenske police.