Da je med zelo zdrav, so govorile že naše babice. Najboljše pa je, da uživate domači med, ki ga lahko najdete tudi na tej strani www.medenizaklad.si,si ga lahko naročite tudi na zalogo.

domaci-med

Med ima mnogo zdravilnih učinkov, med drugim ga največkrat uporabljamo pozimi, ko si z njim sladkamo čaj. Domači med je najboljši ne glede na to, kako ga uživamo. Poznamo več vrst medu, najbolj razširjena sta cvetlični in kostanjev, poznamo pa tudi ajdov med, akacijev, lipov, gozdni, mešani in še mnogi drugih. Okus medu je odvisen od cvetlic, ki jih čebele oprašujejo, to pa je odvisno od tega, na katerem območju so čebele. Poleg vonja in arome je za med značilno, da prevzame tudi barvo cvetlice, kjer je bil nabran. Medeno sladilo, ki je temnejše barve, dosega višjo Ph vrednost.

. Med lahko uporabljamo proti prehladu, za blažitev nekaterih bolezenskih znakov, uporablja pa se tudi v medicinske namene. V lekarnah lahko dobite posebne obliže, ki so prepojeni z medom, kar naj bi pomagalo pri celitvi rane. Med pa se velikokrat uporablja za peko slaščic. Piškoti z medom so odlični kot na primer medenjaki. Lahko se ga uporablja tudi v kuhi, in sicer tako, da ga damo v kakšno omako, lepo se poda tudi k puranu. Nekateri pa prisegajo na to, da si ga dodajo v smuti, saj tako povečajo pozitivne učinke sadja in zelenjave.

Vsi poznamo tradicionalni slovenski zajtrk, to je med na kruhu. Seveda je treba tudi za zajtrk uporabimo domači med, ki ga kupimo kar pri lokalnemu proizvajalcu medu. Lahko ga kupite tudi v trgovini, samo tako ne boste sigurni, če je med res pravi, oziroma domač. Najboljše je, če poznate nekoga, mogoče je to vaš sosed, ki ima čebele in tako točno veste, da je domači med. Je pa tak med tudi najbolj zdrav, saj mu niso dodani nobeni umetni dodatki.

Med je antioksidant, ki telesu pomaga tudi pri regeneraciji po naporni vadbi ali delu ter med okrevanjem. Če ste ga že kdaj kupovali v trgovini, ste verjetno opazili, da se cene produktov zelo razlikujejo. Glavni razlog za to je različen odstotek čistost medu, ki ga znani trgovci nemalokrat znižajo z dodatkom sladil in vode. Med, ki ga kupite pri domačem proizvajalcu, je 100 % domačega izvora in brez dodatkov.