Vas zanima, kako vam na poti do lepega nasmeha lahko pomaga ortodont? Njegova naloga je, da ljudem poravna zobe. Posledično smo zaradi tega bolj sproščeni in nasmejani, kar dvigne našo samozavest. Pri tem ortodont uporablja različne zobne aparate, med katerimi je zadnja leta zelo priljubljen Invisalign, o katerem si več preberite tukaj.

Poravnava zob za izkušenega ortodonta pomeni vsakodnevno rutinsko opravilo. Vsak strokovnjak ustne ortopedije ima seveda svoj sistem dela in uporablja ortodontske aparate, za katere meni, da pacientu najbolj pomagajo.

Na splošno ločimo fiksne ortodontske aparate in snemljive ortodontske aparate. Nekoč so se zobje poravnavali samo s klasičnimi fiksnimi kovinskimi aparati. Toda sedaj je drugače in zna se zgoditi, da bodo že čez nekaj let fiksni aparati postali samo še spomin. Ob pogledu na slike kovinskih aparatov iz preteklosti pa se bomo lahko samo nasmehnili.

Sodobna ortodontija že nekaj let priporoča poravnavo zob z nevidnimi snemnimi folijami, ki se jih je prijelo ime Invisalign po največjem izdelovalcu na svetu. Tudi v Sloveniji je sistem Invisalign poskrbel za lepe nasmehe številnih znanih in manj znanih Slovencev. Storitev nameščanja te vrste zobnih aparatov nudijo različni zobozdravniki in ortodonti. Če pobrskate po spletu boste našli veliko spletnih strani, kjer ordinacije nudijo namestitev zobnega aparata Invisalign.

Dolgo je veljalo, da se je zobni aparat Invisalign uporabljal le za manj zapletene poravnave zob. Za kompleksnejše primere pa so ortodonti raje izbrali klasične zobne aparate. Danes je tudi sam proizvajalec Align Technology poskrbel, da imajo zobozdravniki in ortodonti na voljo podporo največjih strokovnjakov ustne ortopedije na svetu. Ta storitev je za ortodonte sicer plačljiva, kar zmanjša nekaj njihovega zaslužka, a po drugi strani dobi ortodont nasvete najboljših ortodontov. To pa je tudi za paciente odlična novica.

Vrhunski zobni aparat Invisalign, ki je skoraj neviden, je nekoliko dražji od klasičnega kovinskega. To je sicer pričakovano, saj gre za boljši ortodontski aparat, ki ima precej prednosti, ki si jih lahko preberete na povezavi, ki smo jo objavili na začetku tega zapisa. Snemne folije izdelujejo v tujini, pri procesu načrtovanja pa sodelujeta lokalni zobozdravnik ali ortodont in strokovnjaki podjetja Invisalign.