Potrebujemo posebne smučarske palice za različne stile smučanja? Tekmovalni smučarji bodo vsekakor zelo pozorno izbrali tudi palice glede na zahteve svoje discipline, medtem ko se rekreativci za takšne malenkosti običajno ne zmenijo. Pravzaprav na prvo mesto pri izbiri palic pogosto postavimo kar ceno, saj za občasno rekreativno smučanje palice pač nimajo velikega pomena. Vseeno pa bodo tudi mnogi rekreativni smučarji opazili razlike med različnimi tipi smučarskih palic, rade volje pa bodo tudi sami preizkusili palice, ki najbolje odgovarjajo njihovemu stilu smučanja. Vsekakor je torej smiselno poizvedeti kaj več o smukaških smučarskih palicah.

smucarske-palice

Zdelo bi se, da pri smuku palice niso posebej uporabne. Nenazadnje brez ostrih zavojev drvimo po strmini, kar ne zahteva uporabe palic. Seveda pa se izkaže, da gre še vedno za zelo pomemben element kompleta smučarske opreme. Tekmovalci bodo palice uporabili za pospeševanje na štartu, rekreativci pa bodo bržkone ugotovili, da se da varno spustiti le na nekaterih delih proge, drugi še vedno zahtevajo druge tehnike. Brez palic se torej ne bomo podali v spust, najbolje pa se bomo odrezali, če uporabimo specializirane smukaške palice.

Že na prvi pogled lahko opazimo smučarske palice, ki so prilagojene uporabi pri hitrejših disciplinah. Najbolj jih seveda izdaja značilna zaobljena oblika, ki zagotavlja tudi glavno prednost pri uporabi takšnih palic. Smukaške palice so oblikovane tako, da se lepo zaoblijo okoli telesa, s tem pa minimizirajo zračni upor in s tem omogočajo doseganje višjih hitrosti. V športu, pri katerem o rezultatu odločajo stotinke, naredijo smukaške palice veliko razliko. Profesionalni tekmovalci imajo seveda prilagojene palice, ki povsem odgovarjajo njihovim lastnostim in tehniki.

Smučarske palice za smuk so optimalno prilagojene hitrim spustom, s tem pa imajo nekaj pomanjkljivosti, če jih želimo uporabljati pri drugih disciplinah. So manj zanesljive in tudi manj vzdržljive v primerjavi s slalomskimi palicami, razlike pa so tudi v priporočilih glede velikosti in uporabe. Za večino rekreativcev pridejo še vedno najbolj v poštev običajne smučarske palice, smukaške so primerne le za najbolj resne rekreativne smučarje.