Prodaja podjetja je v današnjem času nekaj moralnega, predvsem za taka podjetja, ki zelo hitro rastejo in prerastejo vizijo svojega ustanovitelja, ki zaradi tega potegne iz lastne ideje dosti denarja in lahko začne nekaj novega, novi lastniki pa razvijajo podjetje še naprej do neslutenih dimenzij. Včasih je tako prijetna prodaja, včasih pa je nujna z drugih razlogov, manj prijetnih in je hitra prodaja podjetja edina možnost za rešitev neke situacije, za katero ni nihče kriv. Ali pa se lastnik določi, da bo sebe upokojil, spe preselil v tople kraje in užival do konca življenja. Zakaj pa ne in to ni redek razlog.

prodaja podjetja

Prodaja podjetja je zelo delikatna zadeva, ni tako preprosta, kot zveni. Najprej je treba dobro oceniti podjetje in ga nato prodat pravemu kupcu, ki ga je treba najti. Nato je treba poskrbeti za celotno dokumentacijo in prenos lastništva, pri čemer se ne sme pozabiti na nobeno malenkost, ki bi kasneje bremenila sedanjega lastnika ali koga drugega zaradi malomarnosti in površnosti zato je dobro prepustiti prodajo podjetja strokovnjakom.

Prodaja podjetja s pomočjo pravih oseb tudi super steče in obe strani sta običajno zadovoljni s prodajo in nakupom, kot je zmagovalna kombinacija na obeh straneh. Zaposleni ne bodo utrpeli nobene škode, morda bo novi lastnik koga zamenjal lai razširil ekipo, zelo redko pa jo zmanjšal saj je podjetje kupil zaradi širjenja in rasti.

Včasih se prodaja podjetja dogodi spontano in gre gladko, včasih pa se najdejo nepravilnosti, ki jih je treba sanirati in popraviti, včasih se cena zmanjša, na dražbah pa se lahko tudi drastično poveča, vse je odvisno od ponudbe in povpraševanja na trgu ter od sposobnosti podjetja. V nekaterih primerih pa se lastniki odločijo le za delno prodajo lastniškega deleža zaradi dokapitalizacije in svežine v podjetju, ker potrebujejo partnerje. Tudi pri tem  vam pomagajo usposobljeni strokovnjaki od začetka do konca.