V kolikor se srečujete z bolečim kroničnim vnetjem ob koreninskem vršičku zoba, potem veste o čem bo govora v nadaljevanju. Slednje se zdravi z endodontskim zdravljenjem, s katerim se poskusi odstraniti okužbo iz koreninskega kanala. Če slednje ne uspe in je vnetje v čeljusti kosti še vedno prisotno, se začne zdravljenje z mikrokirurškim zdravljenjem, imenovanim apikotomija. Apikotomija je kirurška operacija, kjer se odstrani vrh korenine zoba. Vse o apikotomiji si lahko preberete na dani povezavi.

Simptomi, ki jih povezujemo z vnetjem vrha korenine malokrat spremlja bolečina, so redko opaženi s strani rentgenske slike in se močno razlikujejo med seboj. Najpogostejši simptom je občutek pritiska nad zobom. Lahko se pojavi tudi otečenost dlesni z značilno belo piko. Ko vnetje napreduje, lahko zaznamo tudi gnojne in krvaveče izcedke iz dlesni. Ob tovrstnih znakih se prične z endodontskim zdravljenjem. V kolikor slednji postopek ne pomaga, je potrebna kirurška operacija –  apikotomija.

Apikotomija zoba je uspešna v večini primerov, do 90 %. Apikotomija je odvisna od lokalnih dejavnikov, pa tudi od ustrezne izvedbe kirurškega posega in sam čas posvečen postopku in zdravljenju. V kolikor apikotomija ni uspešna v prvo, je možnost uspešnosti v drugi izredno majhna. V slednjem primeru se nato razmišlja o izdrtju zoba. Druga možnost pa je, da se opravi amputacija korenine. Pro tem odstranijo celotno okuženo korenino. Postopek se opravi ko endodontsko zdravljenje in apikotomija nista bila uspešna. Poseg je povsem neboleč, saj poteka pod anestezijo. Okrevanje pa je izredno hitro.

V Doktor A1, prvi zdravstveni agenciji, vam ponujajo ponudbo najkvalitetnejših in izbranih zobozdravnikov, ki vam bodo znali svetovati in pravilno zdraviti vaš zob, pa tudi če bo na koncu potrebna apikotomija zoba. Vsi ponujeni zobozdravniki so najboljši na svojem področju, saj ustrezajo najostrejšim merilom, ki jih postavlja omenjena agencija. Pri Doktor A1 vam bodo našli najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev in vam našli strokovno pomoč, kateri boste lahko brez problema zaupali zdravljenje vaših dragocenih zob.