Imeti psa je velika odgovornost, ki se jo morate lotiti na pravi način. Pes je živo bitje, kateri ima podobne potrebe kot človek. Potrebno ga je imeti neizmerno rad ter mu dati vedeti, da je dobrodošel v vaši družini ter da vam lahko zaupa. Naklonite mu kolikor se le da ljubezni, pozornosti, nežnosti, družbe. Tako kot vsak človek, rabi tudi pes neko sovobodo, katero dobi preko sprehoda v naravi, ki je nujen vsak dan, ne glede na vreme oziroma vaše počutje. Ne smete ga pustiti v pesjaku cele dneve, pojdite na sprehod, tako se tudi zelo zbliža s skrbnikom. Psa ne smete sprehajati na javnem mestu brez povodca, ker to po zakonu ni dovoljeno in je tudi zelo nevarno.
Vsak pes mora imeti tudi neko ustrezno higieno. Za njegovo higieno poskrbite tako, da ga vsak dan skrtačite ter mu odstranite odvečne dlake, seveda je to odvisno tudi od pasme. Kopanje s šamponom naj se ne zgodi preveč pogosto, raje ga redno okopajte brez šampona, samo z vodo. Nohte pri psu je treba stiči takrat, kadar krempeljčki segajo čez blazince.

Prehrana vsakega psa mora biti raznolika, uravnotežena, zato pazite kaj mu dajete jesti. Od hrane je tudi odvisna njegova življenska doba. Voda v njegovi posodi mora biti vedno sveža.
Naučite psa kakšen trik ali dva, tako se z lastnikom zbližata. Med učenjem mu podajte priboljške kot nagrado za dobro opravljeno delo, s priboljški bo imel tudi motivacijo, da se bo med vajo potrudil in dal vse od sebe. Neprimerno vedenje psa je krivda na strani lastnika, zaradi tega ker ga ni naučil kako bi se moral primerno vesti.
Vzgoja psa zna biti težka, za to odgovornost morate biti izredno pripravljeni ter se tudi zelo veliko naučiti. Ne pozabite tega, da vam bo pes dal vso svojo brezpogojno ljubezen ter vas bo spoštoval le v primeru če mu boste to tudi vi vračali.