Zaslužen je za razvoj operacijskega sistema Microsoft, ki se danes uporablja povsod po svetu – petinšestdeset letni milijarder Bill Gates. Njegova zgodba je medijsko zanimiva že od nekdaj – čudežni deček, ki si je od propadlega študenta Harvardske univerze z inovacijo, brez katere danes ne deluje praktično noben računalnik, in trdim delom utrl pot na sam vrh in postal najbogatejši zemljan. Če v njegovo življenjsko zgodbo vključimo še humanitarno dejavnost (Bill & Melinda Gates Foundation), dobimo za javnost popolno podobo junaka. Do pred kratkim.

Covid-19 spodnesel tudi Microsoftovo ikono

Bill Gates je vseskozi javnosti poznan po svoji nevpadljivosti, malodane skromnosti, ljudje ga dojemajo kot inovatorja in filantropa. Nikoli ni bil vpleten v velike javne škandale, je pa ravno njegovo življenje, ki je od vedno ovito v tančico skrivnosti prispevalo k ugibanjem in ustvarjanjem zgodb o njegovi ne tako privlačni podobi, kot je bila predstavljena javni publiki.

Bill Gates

Prva afera, ki se je zgrnila nad Bill Gates-a je posledica izida biografije Paula Allena, Microsoftovega soustanovitelja, kjer je Gates predstavljen kot oportunist, ki je prijatelja izkoristil za prevzem monopola nad podjetjem Microsoft. Govorice je Gates seveda zanikal, ker pa so danes podobne zgodbe metanja polen pod noge bivših sodelavcev zelo pogoste, je omenjen incident počasi tonil v pozabo.

Gatesova podoba odrešenika, predvsem zaradi njegove aktivne dobrodelnosti, je v javnosti obstajala dolgih dvajset let, vse do nastopa epidemije virusa Corona, leta 2020. Zaradi njegovega aktivnega pojavljanja v medijih, jasno izraženega mnenja o virusu in financiranja farmacevtskih podjetij, so se nadenj zopet zgrinili črni oblaki obtožb, ki so bile prežete s številnimi teorijami zarote.

Leta 2021 je v javnost pricurljala še vest o ločitvi od dolgoletne zakonske partnerice Melinde, razlog ločitve pa naj bi bili njegovi pogosti skoki čez plot. Tako se je razblinila tudi miljarderjeva podoba družinskega človeka. Hkrati mu javnost očita prijateljevanje z Epsteinom, vpletenim v pedofilski škandal, kar ni ravno voda na mlin Gatesovi priljubljenosti. Zadnje leto Bill Gatesu res ni prizanešeno, se ga pa ljudje še vedno raje spominjajo kot pozitivno persono.