Zdravil za artritis še ne poznamo, vendar pa obstajajo različna zdravila, ki pomagajo pri zdravljenju in lajšanju težav, povezanih z vnetjem sklepov. Fizioterapija v primeru artritisa pomaga pri lajšanju simptomov. Številne metode zdravljenja so na voljo za upočasnitev napredovanja bolezni ter omilitev bolečine, otekline, vnetja in drugih težav s sklepi. Glavni cilj zdravljenja je zmanjšanje simptomov, ki lahko bistveno otežujejo življenje. Metode vključujejo uporabo zdravil za zaviranje vnetja, protibolečinskih sredstev, zdravil za upočasnitev napredovanja bolezni, fizioterapije s primernimi vajami za povečanje gibljivosti sklepov ter krepitev mišic. V nekaterih primerih je lahko tudi operacija poškodovanih ali deformiranih sklepov potrebna za izboljšanje stanja.

Artritis je vseobsežen izraz, ki označuje vnetje sklepov, sproženo bodisi zaradi revmatičnih, vnetnih ali degenerativnih bolezni. To vnetje povzroča rdečico, bolečino, oteklino ter lahko sčasoma vodi do zmanjšane gibljivosti, okorelosti ali celo deformacije prizadetega sklepa. Pomembno je takojšnje zdravljenje, saj lahko vnetje trajno poškoduje sklep in privede do hujših zapletov, ki vključujejo kronično bolečino.

Artritis

Pogostost artritisa v Sloveniji

Velja za eno najpogostejših bolezni, saj je diagnosticiran pri približno 24.000 bolnikih v Sloveniji, različnih starosti. Čeprav je najpogostejši pri starejših posameznikih, se pojavi tudi pri otrocih, najpogosteje pa med 30. in 50. letom starosti. Čeprav so ženske nekoliko bolj izpostavljene tveganju, so oba spola nagnjena k tej bolezni. Vzroki za vnetje sklepov so raznoliki, pri čemer je debelost pomemben dejavnik tveganja, saj povečuje obremenitev sklepov.

Raznolikost revmatičnih bolezni in njihovi vzroki

Stanje, ki ga povzročajo različne bolezni, kot so revmatoidni artritis, osteoartroza, spondiloza, putika, in druge sistemske bolezni vezivnega tkiva, ima različne vzroke. Vzroki za nastanek bolezni so ključnega pomena, saj določajo simptome ter način zdravljenja in lajšanja težav.

Sistemsko vnetje sklepov in njegovi vplivi

Med različnimi vrstami revmatičnih bolezni izstopa rematoidni artritis, ki se uvršča med najpogostejše. Gre za sistemsko oziroma avtoimuno bolezen, katere vzroki še niso povsem razjasnjeni. Bolezen povzroča vnetje sklepov, ki postanejo otekli in boleči, z izrazitejšo bolečino ob mirovanju. Neprijetna okorelost v sklepih, še posebej v prstih, zapestjih, ramenih, komolcih, kolkih in kolenih, je značilna za to stanje. Če ni ustrezno zdravljeno, lahko postane kronično in prizadene več sklepov, vodi v deformacijo ter omejeno gibljivost ali celo nepokretnost.

Degeneracija sklepnega hrustanca in njeni vplivi

Osteoartroza, znana tudi kot degenerativni artritis, predvsem prizadene kolke in kolena ter je pogostejša pri starejših ljudeh. Bolezen povzroča postopno degeneracijo sklepnega hrustanca, kar oslabi kosti in omejuje normalno delovanje sklepov. Bolečina se pojavi pri vsakem gibu, še posebej pri starejših ljudeh z obrabo hrustanca. Kljub temu, da ni omejena na starostnike, so ji bolj izpostavljeni tudi športniki in tisti s preteklimi poškodbami sklepov. Razvoj bolezni pa lahko vplivajo tudi dednost, hormonsko stanje, debelost in drugi dejavniki tveganja.