Eden najbolj uporabnih postopkov shranjevanja hrane in podaljševanja njenega roka uporabnosti je zagotovo zamrzovanje hrane. S tovrstnim postopkom lahko prihranite tudi veliko denarja, se izognete nepotrebnemu metanju jedi v smeti in tako na smotrn in preudaren način ravnate s to dragoceno dobrino. Vendar pa morate biti pri zamrzovanju tudi previdni, saj določena hrana za ta postopek ni primerna in je lahko celo škodljiva za vaše zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju vam zato predstavljamo nekaj najbolj pomembnih dejstev o zamrzovanju jedi, ki se jih vsekakor splača upoštevati in tako prihraniti marsikatero nevšečnost in želodčno težavo.

Katere hrane ni dobro zamrzovati

Prvo pravilo pri zamrzovanju hrane je, da že odmrznjene jedi ne zamrzujemo več. Še posebej previdni pa morate biti pri mesu in mesnih izdelkih ter jajcih. Čeprav ste za kosilo odtalili nekoliko več piščanca, kot ste ga pojedli, mesa nikar ne zamrzujte več. V tem primeru ne govorimo zgolj o izgubi okusa in teksture, pač pa tudi o velikem tveganju za vaše zdravje, saj gre v tem primeru za živilo, ki je pravi raj za različne škodljive bakterije. Da se boste izognili odtajevanju prevelikih količin hrane, se držite pravila manj je več.

zamrzovanje hrane

Čeprav se zamrzovanje hrane sliši odlična ideja, kadar si želite skuhati več in jed shraniti, pa slednje ni primerno za juhe in enolončnice. Ker te vsebujejo veliko zelenjave ali jušnih testenin, sama jed po odmrzovanju izgubi svojo teksturo in prvoten okus. Iz podobnih razlogov izgube primarnih lastnosti ne zmrzujte želatine, mehkih in kremastih sirov ter različnih mlečnih izdelkov.

Seveda pa lahko zamrznete številne druge izdelke in jih tako shranite za kasnejšo uporabo. Brez slabe vesi lahko v hladilniku ali zamrzovalniku shranite testenine in kuhan riž. Prav tako lahko zamrznete različne vrste jagodičevja in zelenjave, kot so grah in stročji fižol, korenje in brokoli. Prav tako v zamrzovalniku hranite vsa kupljena živila, ki so že bila zmrznjena.