Artroza in vse težave, povezane z njo, vam lahko korenito spremenijo življenje oz. dnevne navade, zato je dobro, da čim prej odkrijete, da imate artrozo, da si boste znali pomagati. Kako si pomagati v primeru artroze lahko preberete na različnih spletnih straneh, nekaj zagotovo vedo tudi lekarnarji in osebni zdravniki, par osnovnih informacij pa boste izvedeli tudi v tem članku.

Če sta opazili, da v zadnjem času čutite bolečine v kolenu, vam otekajo prsti ali pa so vaši sklepi manj gibljivi kot nekoč, obstaja možnost, da imate artrozo. In kaj to sploh je? Gre za degenerativno obrabo sklepov (ja, prizadene lahko katerikoli sklep, res pa je, da je običajno prizadet sklep, ki ga najbolj obremenjujemo, torej koleno, kolk, hrbtenica, dlan in sklepe v prstih). Z artrozo imajo največ težav starostniki, saj je logično, da se z leti sklepi obrabijo oz. so celo življenje močno obremenjeni, ni pa starost vedno pogoj za artrozo. Do nje lahko pride tudi zaradi kakšnih drugih dejavnikov, denimo zaradi prekomerne telesne teže ali genetske predispozicije. Veliko ljudi sploh ne opazi, da boleha za artrozo, saj se preveč obremenjen sklep oz. njegova struktura spremeni tako, da več ne občutimo bolečin. A če želimo preprečiti dodatna vnetja in ostale težave, ki pritičejo artrozi, je dobro, da spremembe opazimo. Pri artrozi si lahko pomagamo na različne načine, obstajajo tako medicinska kot tudi naravna zdravila, denimo različna mazila in kapsule iz smrekove smole. O uporabi določenih zdravil se seveda posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, saj lahko napačno zdravljenje povzroči neželene zaplete in težave.

artroza

Artroza prizadene najbolj obremenjene sklepe.

Artroza je degenerativna bolezen, ki prizadene sklepe. Običajno prizadene le najbolj obremenjene sklepe, ni pa to pravilo. Prav tako ni nujno, da se artroza pojavi le v starosti, ali da bi za njo zboleli prav vsi. Dobro pa je vedeti, da si lahko pri artrozi pomagate na različne načine.