Mangart je gora, nad katero je navdušen vsak, tudi tisti, ki niso zapriseženi pohodniki. Mangart leži v Julijskih Alpah, na meji med Italijo in Slovenijo, in je z 2679 metri nadmorske višine, četrta najvišja gora pri nas.

Iz kraja Log pod Mangartom vodi na Mangartsko sedlo najvišje ležeča cesta v Sloveniji, kar dela to čudovito goro še bolj zanimivo. Že sama vožnja po cesti je atraktivna, saj nas vseskozi razvaja s čudovitimi razgledi na dolino reke Soče in okoliške vrhove. Cesta je v celoti asfaltirana, lepo urejena, na nekaterih delih je malo ožja, piko na i atraktivnosti pa naredijo tuneli skozi skale, v katerih je popolna tema. Tako, da če se na Mangart odpravljate s kolesom, je priporočljivo, da s seboj vzamete svetilko. Vse o Mangartu si lahko preberete na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/mangart.

Na začetku poti je točka, kjer je potrebno plačati 5 eurov ekološke takse, tam pa dobite tudi zgibanko, na kateri najdete vse koristne informacije, povezane z Mangartom. Približno 11 kilometrov dolga pot je sicer speljana prav do sedla, trenutno pa je kakšen kilometer pred koncem zaprta. Parkirati je mogoče pred zapornico, a je v poletni sezoni, predvsem med vikendi gneča res velika, zato so že spodaj pri zapornici omejili dostop, in spustijo le 50 avtomobilov naenkrat.

Mangart

Le nekaj sto metrov nad parkiriščem je koča na Mangartu, pri kateri pravi užitek posedeti. Nudijo okusno hrano, v koči pa je mogoče tudi prenočiti. Do same koče je mogoče priti tudi z avtom, a tam ne pustijo parkirati, ker bi bilo sicer polno avtomobilov. Dopustno je le v primeru, če se pripelje do koče neko osebo, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more hoditi. Avto pa se potem pelje nazaj do parkirišča. Že od same koče lahko uživamo v pogledu na veličasten Mangart, kar nam res da občutek, da smo v pravem gorskem svetu.

Od koče se nato peš odpravimo najprej do Mangartskega sedla, od koder je čudovit razgled na Belopeška jezera. Do sedla se hodi približno 20 minut, pot ni zahtevna, do sedla lahko pridemo tudi po tem delu ceste, ki je trenutno za promet zaprt, po njej se vozijo le kolesarji.

Od sedla se pot začne počasi vtirati v skale, nekaj jeklenic, a nič posebno zahtevnega, nakar pridemo do točke, prav tako manjše sedlo, kjer se pot razcepi na Slovensko in Italijansko pot. Tukaj vam bodo po vsej verjetnosti družbo delale ovce, ki so povsem navajene ljudi, in kar pogumno pridejo do vsakega, in iščejo, če bodo dobile kaj hrane.

Na tej točki se pohodniki večinoma ustavijo in pripravijo na nadaljevanje zahtevnejše in težje poti. Priporočljivo je, da si tukaj nadenete čelado in varovalni pas. Lahko se odločite za lažjo Italijansko pot, ki pelje po levi strani, in je daljša, ali pa krajšo, a veliko bolj zahtevno Slovensko pot. Za Italijansko pot bomo potrebovali približno 2 uri, za Slovensko za 1,5 ure. V tem času bomo premagali kar 624 metrov višinske razlike, kar dela Mangart tako poseben. Na vrhu vas bo za ves trud nagradil neverjeten razgled. Kako je na vrhu Mangarta si lahko pogledate v tem videoposnetku

Če si želite hitrega vzpona na dvatisočaka, kjer boste lahko uživali v enkratnem gorskem ambientu, potem je vzpon na Mangart prava izbira.