Kamin ni samo čudovit, ker zbuja prijetne tope občutke ob ognju, ampak je tudi zelo uporaben in cenovno ugoden za ogrevanje. Je primeren za sodobni način bivanja, ko smo tako zaposleni in  vedno od doma, da potrebujemo takoj hitro ogrevanje in toploto, kar lahko kamin da že v nekaj minutah. Kako to dosežemo. Kamini namreč delujejo v treh fazah. Ko zakurimo, takoj oddajajo zelo močno toploto, skozi steklo, da se prostor takoj začne greti, mi pa čutimo prijetno toploto že kar takoj. V drugi fazi se ogreje kaminski vložek z okoljem, ki potem oddaja toploto še v zgornji del skozi režo kamina pod stropom, kjer dodatno ogreva prostor z nežno toploto.

kamin

Kamin v tretji fazi je še najbolj zanimiv, ker kaminski vložek skupaj z okoljem, ki je običajno zidano, še veliko ur po tem, ko že hasne ogenj, oddaja toploto v prostor, ki je nežna in močna hkrati ter bo ogrevala prostore do jutra, ko spet zakurimo. Ogrevanje s kamini velja za najcenejše možno ogrevanje, ker so drva daleč najcenejša. Gre za naravno, biološko ogrevanje z drevesi, z lesom, ki je od nekdaj vir energije in toplote za človeka, zato  mu je tako zelo ljub in prijeten. Ogrevanje na lesno biomaso je ekološko, ker drevesa  ves čas rastejo in se jih pogozduje, zato jih ne bo zmanjkalo.

Kakovosten kamin je lahko zelo hitro postavljen že  v enem mesecu, če se določite za standardne kamine, ki se deloma prilagodijo okusu lastnika in pa okolju, v katerem bo kamin. Kamini so narejeni tako, da se vzidajo vanje nepropustni za zrak in pline kaminski vložki, zato je kurišče tako zavarovano, d nič ne uhaja v bivališče ljudi, kar pomeni, da se tako ogrevanje lahko uporabi v stanovanjih. Najraje se odločajo zanje mlade družine v novogradnjah, saj gre za poceni in kakovostno ter učinkovito ogrevanje, ki ogreje ne samo kosti, ampak tudi srce.