Čistilne naprave imajo zelo pomembno vlogo pri čiščenju odpadnih voda, ki se nato zlivajo v reke ali jezera. Domače čistilne naprave se od velikih industrijskih čistilnih naprav razlikujejo po velikosti, ceni in količini prečiščene odpadne vode. Cene čistilnih naprav se razlikujejo glede na velikost, koliko vode se porabi in ali je čistilna naprava betonska ali plastična. Več kot je ljudi v hiši, več vode se porabi in potrebna je večja čistilna naprava. Čistilna naprava cena, se lahko rasteza od 1500€ do 3500€.

cistilna-naprava-cena

 

Čistilne naprave ponavadi delujejo v štirih fazah. Prva faza z pomočjo pihala dodaja zrak v prostor naprave, zrak poskrbi za oskrbo mikroorganizmov. V drugi fazi se dogaja dentrifikaciranje, ki poskrbi, da iz vode izločimo dušik. V tretij fazi se izvaja sedimentacija, pri kateri nalagamo sedmient na dno tanka oz. posode. V četrti fazo pa poteka črpanje, tukaj se čista voda shrani v zbirni posodi.

Betonska čistilna naprava cena  je ponavadi dražja od biološke čistilne naprave (plastične), saj je bolj vzdržljiva, vgradimo jo lahko globje, ker lahko prenese več naspinega materiala. Betonske čistilne naprave ne povzročajo nobenega zvoka in ne prepuščajo nobenih vonjav.

Biološka čistilna naprava je izdelana iz plastike, saj s tem pridobimo na kompaktnosti in robustnosti . Ker je naprava izdelana iz plastike je tudi veliko laža in se jo lahko namesti v težje dostopna območja. Pri vgrajevanju čistilne naprave pa moramo paziti na zaspanje. Med zasipanjem razervoar hkrati polnimo z vodo. Biološka čistilna naprava, cena je nižja od betonske saj je čas vgradnje krajši.

Za dolgo življnsko dobo čistilne naprave je potrebno paziti kaj mečemo v odtoke. Če v čistilno naprvo pridejo stvari ki se ne razgradijo v vodi (hrana, velike količine soli, toaletni izdelki), se lahko naprava pokvari. Stroški popravila so ponavadi zelo visoki, zato pazite kaj mečete v odtoke.