Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, pri kateri je v ospredju prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja. Na tej povezavi http://www.nevrocenter.si/alzheimerjeva-bolezen/ poiščite več informacij in kako pomagati sebi ter drugim v tem primeru. Gre za progresivno bolezen, kar pomeni, da simptomi postopno napredujejo in sčasoma bolniku onemogočijo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence.

Pojem demenca označuje skupino bolezni, katerim je skupni upad kognitivnih funkcij, to so spomin, razmišljanje, zaznavanje, predstavljanje, domišljija, govorjenje, delovanje, načrtovanje, reševanje problemov, pozornost, čustvovanje itd. Kognitivne funkcije pri demenci oslabijo do te mere, da bolnika to ovira pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti. V 60 – 80 % je vzrok demence Alzheimerjeva bolezen.

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen je progresivne narave in v letih napreduje. Običajno se najprej pojavijo blagi znaki motenj spomina, z leti pa lahko napreduje do te mere, da človek izgubi sposobnost govora.

Za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni ne poznajo zdravila. Z raznimi zdravili, ki jih zdravniki predpisujejo bolnikom, želijo ublažiti simptome bolezni in začasno nekoliko upočasniti napredovanje in izboljšati kvaliteto življenja bolnikov in svojcev. Med sočasne terapije spadajo kognitivne vaje, v zadnjih nekaj letih je na voljo tudi terapija s transkranialno pulzno stimulacijo s sistemom Naurolith podjetja STORZ medical, ki dokazano upočasnjuje napredovanje simptomov in v veliko primerih izboljšuje že izražene kognitivne okvare.

Alzheimerjeva bolezen ni normalen del staranja, ampak gre za bolezensko dogajanje. Običajno se pojavi po 65. letu starosti. Pojavi se lahko tudi prej v življenju, takrat je običajno povezana z genetskimi motnjami.

Najpogostejši simptom, ki se običajno pojavi že zgodaj v poteku demence, je motnja spomina. Natančneje, bolniki z demenco imajo sprva običajno motnje kratkoročnega ali delovnega spomina, kar pomeni, da težko predelajo in si zapomnijo nove informacije. Podobno kot ostale celice v telesu se tudi naše možganske celice z leti starajo, zato večina starejših oseb slej ko prej opazi določeno mero upočasnjenega razmišljanja in občasne težave pri pomnjenju novih informacij. Alzheimerjeva bolezen je sodobna bolezen, ki pa prizadene veliko ljudi.